200 TL Üzerinde ki kişi Yunus Emre kimdir?

Hakkında pek az şey bilinen, Anadolu’da yaşamış, tasavvuf ve halk şairi, Türk İslam düşünürüdür. Yunus Emre; Bektaşi derviş ve erendir. Yunus asıl adıdır, Emre ise aşık anlamına gelmektedir. Nerede doğduğu ve nerede vefat ettiği tartışma konusudur fakat bu konu da ki tartışmalar Eskişehir‘in mihalıççık ilçesine bağlı sarıköy ile karaman üzerinde yoğunlaşmaktadır. Şiirlerinden tasavvuf yolunu seçtiği ve iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır. Hece ve aruz vezinleriyle yazmış olduğu şiirlerinde sevgiyi temel almıştır, tasavvufla beslenen dizelerinde ise insanın kendisiyle, nesnelerle, Allah’la olan ilişkilerini işlemiştir. Yazdığı şiirlerle sadece halk ve tekke şiirini değil, divan şiirini de etkilemiştir. Yunus Emre; her haliyle cana yakın görünümde bir derviştir. Anadolu kentlerini dolaşmış, Azerbaycan ve Şam’a gitmiş mevlana ile tanışmıştır.

Eserleri: Hayatı boyunca birçok şiir yazan Yunus Emre’nin bu şiirleri bir Divanda toplanmıştır. Bu Divanının ise; Fatih nüshası, Nuru osmaniye nüshası, Yahya Efendi nüshası, Kahraman nüshası, Balıkesir nüshası, Niyazi Mısrî nüshası, Bursa nüshası diye nüsha (kopya)ları bulunmaktadır. Ayrıca; Risaletü’n – Nushiye (Öğütler Kitabı) adında, mesnevi tarzında yazılmış ve 573 beyitten oluşan bir eseri daha vardır. Bu eserinin; 1307 yılında yazıldığı sanılmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere; dini, tasavvufi ve ahlaki bir eser olduğu anlaşılmaktadır. Yunusun şiirleri tasavvuf ağırlıklıdır. Tasavvuf; ruhunu temiz tutmak, Allah sevgisini kalbinde yaşamak, Allah'ı öylesine sevmektir ki cennet için değil, onun sevgisine erişebilmek için uğraş vermek, ömrünü bu yola adamak demektir. İşte Yunus şiirlerinde genellikle bu konuları işlemiştir. Onun hoşgörüsü de çok önemlidir. “Yaratılmışı hoş gördük, yaratandan ötürü,” diyebilecek olgunluktadır. Yunus Emre bir halk şairi değil halkın şairidir. Öylesine çok sevilmiştir ki Anadolu'nun çeşitli yerlerinde adına anıt mezarlar yaptırılmıştır. Aruz ölçüsü ile de şiirler yazmıştır ama onun en güzel şiirleri hece ölçüsü ile yazdıklarıdır. Yunus Emre’nin “Risalettün- Nushiyye” ve “Divan” olmak üzere iki eseri vardır. Eserlerine başka âşıkların eserleri karıştıysa da sonradan bunlar ayıklanmıştır

Ne varlığa sevinirim, Ne yokluğa yerinirim, Aşkın ile avunurum, Bana seni gerek seni.

Vefatı ve Türbesi: Nerede vefat ettiği belli değildir, türbesi olduğu iddia edilen birçok mezar vardır.

200 TL banknotlarının arka yüzünde, Yunus Emre’nin bir portresi yer almaktadır. Portrenin sol tarafında ise “Sevelim sevilelim dizesi, barışı ve iyiliği simgeleyen güvercin silüetleri ile güller bulunmaktadır.

Etiketler: #200tl #yunusemre #tasavvuf